Info Hernen

Info over Hernen

Hernen is een kerkdorp in de Gelderse gemeente Wijchen, in het land van Maas en Waal. Het dorp heeft 600 inwoners.

De belangrijkste gebouwen zijn de Sint Judocus-kerk van architect P. Th. Stornebrink en het kasteel Hernen uit de 14e eeuw. Waarschijnlijk is men met de bouw begonnen rond 1350. Alart van Driel gaf toen opdracht om een vierkante donjon te bouwen. Een donjon is een versterkte woontoren. Het bijzondere van deze donjon was, dat hij op iedere hoek een klein hangtorentje had. Tegen de donjon werd een muur gebouwd van twee en een halve meter dik. De muur werd zo gebouwd dat er een rechthoekige binnenplaats ontstond. Boven op de muren waren open weergangen met werp- en schietgaten. Op de weergangen stonden wachters om het kasteel te bewaken.

Later is het kasteel nog uitgebreid met woonvertrekken. Vanaf ca. 1682 is er niet veel meer verbouwd of veranderd. De eigenaren van het kasteel woonden in Belgiƫ en lieten zich weinig zien. Heel lang woonde er alleen een rentmeester in het kasteel. Rond 1850 stortte de woontoren in en die is nooit meer opgebouwd.

In tegenstelling tot veel andere Nederlandse kastelen is kasteel Hernen nooit verwoest of belegerd. Het is ook nooit verbouwd of gemoderniseerd. Daardoor krijg je in kasteel Hernen een goede indruk hoe een Middeleeuws kasteel er uitzag. Een deel van de weergangen is er nog; dat maakt kasteel Hernen heel bijzonder.
Leuk om te weten is dat kasteel Hernen een belangrijke rol heeft gespeeld in de televisieserie ‘Floris’ uit de zestiger jaren, waarin Rutger Hauer destijds de hoofdrol speelde.